Het Digitale PRPP Scoreformulier – Videohandleiding en tips

Als nieuwe gebruiker van het DPS of als je bent overgestapt van een eerdere versie raden we je aan om het tabblad Info in het DPS goed door te lezen én onderstaande video te bekijken. Kijk verder onder deze video voor meer tips over het werken met het DPS.

Videohandleiding


Wachtwoord

Je kunt niet zelf een wachtwoord kiezen. Maar het wachtwoord is wellicht niet zo ingewikkeld als je denkt om te onthouden: Het begint met DPS (ofwel Digitaal PRPP Scoreformulier), dan je eigen initialen (in ons geval JB en RK) en tot slot een driecijferig nummer (Bijvoorbeeld: DPSJB123, DPSRK012).Eigenlijk hoef je dus alleen je nummer te onthouden.

Als je de scores wil delen met anderen of alleen nog maar wilt inzien (en niet wilt bewerken) dan is het handig om het bestand op te slaan als PDF, je hoeft het wachtwoord dan ook niet meer in te voeren. Zie verderop voor de uitleg.


Tips en geheugensteuntjes in het DPS

In het DPS zitten een aantal geheugensteuntjes en tips over het gebruik ervan. Dit zijn de rode driehoekjes die je rechtsboven sommige delen van het DPS ziet (bijvoorbeeld bij FOUTEN of het CRITERIUM en bij elke descriptor. Zodra je de muis boven dat deel van het DPS beweegt komt er extra informatie te voorschijn.


Personaliseren van je DPS

Het is mogelijk om jouw persoonlijke DPS enigszins aan te passen naar je eigen voorkeuren. Je maakt hiervoor allereerst een kopie van je originele DPS (die je gemaild hebt gekregen) waarna je verschillende dingen kunt aanpassen. Tot slot sla je alle aanpassingen op en maak je voortaan gebruik van je gepersonaliseerde DPS.

Kijk voor meer info de korte video hiernaast.
Dubbelklik op de video voor weergave op volledig scherm.


Snel invoeren van stappen en scores

Maak gebruik van de pijltjestoetsen om snel naar de volgende cel te gaan om een item of score in te voeren.
Met de toetscombinatie CTRL + PAGE DOWN/UP kun je snel naar het volgende/vorige tabblad.
De functietoets  F2 (de bovenste rij op het toetsenbord) gebruik je om een cel actief te maken zodat je kan typen (zelfde als dubbelklikken)
Met de functietoets  F12 kom je direct in het menu om je DPS op te slaan als een ander bestand.


Items voor Fase 1 kopiëren uit een ander bestand

Het kan heel handig en efficient zijn om in aparte tekstbestanden (.txt) de items van veelvoorkomende handelingen op te slaan zodat je deze wanneer nodig kan kopiëren naar je DPS. Je hoeft dan niet elke keer alle items handmatig in te voeren in het DPS. LET OP:  Je mag alleen kopiëren vanuit het Windowsprogramma Kladblok (en bv niet vanuit Word!), ander ontstaan er onherstelbare fouten in je DPS (begin ook daarom voor de zekerheid altijd met je originele, niet eerder ingevulde DPS).

Kijk voor meer info de video hiernaast.
Dubbelklik op de video voor weergave op volledig scherm.


Items in Fase 1 invoegen of verplaatsen

Ga als volgt te werk als je een stap wilt tussenvoegen:

  • Selecteer de items die 1 omlaag moeten (dus alle stappen onder de stap waar je er 1 wilt tussenvoegen
  • Kopiëer ze (CTRL-C)
  • Zet de cursor nu 1 regel omlaag
  • Plak de items erin (CTRL-V)
  • Er staat nu 1 item dubbel (de bovenste), deze haal je snel weg met Delete of Backspace.
  • Nu heb je weer een lege cel waar je een nieuw item kan invoeren

LET OP: Gebruik NOOIT Knippen (CTRL-X) of slepen om stappen te verplaatsen!!!!
Je krijgt dan fouten in de berekeningen!!! Altijd kopiëren en dan DEL gebruiken.

Kijk voor meer info de korte video hiernaast.
Dubbelklik op de video voor weergave op volledig scherm.


Tabel en grafiek kopiëren in je rapportage

We adviseren om de tabel en grafiek met subkwadrant scores van het tabblad Samenvatting op te nemen in je PRPP rapportage ter ondersteuning van je verslag.

Hoe je dit kunt doen zie je in de korte video hiernaast.
Dubbelklik op de video voor weergave op volledig scherm.


DPS delen / Opslaan als PDF

Vergeet niet dat een ingevuld scoreformulier en interpretatiewerkblad geen verslag is en weinig tot niks betekend voor iemand die niet PRPP geschoold is.
Wil je uitkomsten van observaties delen met je client, collega’s of het behandelteam schrijf dan een rapportage. Dit kan je doen in het DPS zelf (tabblad Conclusie, advies, doelen) of natuurlijk in een eigen format. Wij raden aan om de tabel en grafiek op het tabblad Samenvatting op te nemen in je rapportage zodat de percentages je bevindingen ondersteunen. Hoe je dit doet lees en zie je in de vorige tip.

Wil je het DPS (of een deel ervan) delen dan kun je het DPS het beste opslaan als PDF (vanaf Excel 2007). Het wachtwoord is dan niet meer nodig en de lezer kan ook geen gegevens wijzigen.

Kijk voor meer info de korte video hiernaast.
Dubbelklik op de video voor weergave op volledig scherm.


DPS printen

Als je het DPS wilt printen kun je het beste alleen de tabbladen die ingevuld en/of verder relevant zijn printen (bv. 2 ingevulde handelingen en de samenvatting):

  • Selecteer de tabbladen die je wilt afdrukken (als je er meer dan 1 wil, houdt dan de CTRL-toets ingedrukt) door op het tabblad onder in het scherm te klikken.
  • Geef de printopdracht (‘Bestand/Afdrukken’ of via de sneltoets ‘CTRL-P’)
  • Kies hier voor de optie: ‘Actieve bladen afdrukken’.

Kijk voor meer info de korte video hiernaast.
Dubbelklik op de video voor weergave op volledig scherm.


Mocht je nog vragen of problemen hebben, stel dan je vraag op het forum of  vul het contactformulier in.


Translate »